Som lærling får du et innblikk i hverdagen som venter deg etter endt skolegang. Lærere og medelever byttes ut med ledere og kolleger, og du forplikter deg til arbeid som angår flere enn deg selv. Bilmekanikerlærlingene Ida og Viktoria beskriver lærlingetiden som både morsom, lærerik og krevende.
– Det er veldig gøy, men det er mye å sette seg inn i og kan til tider være tungt, sier Ida.
Hun forteller at dagene på Sulland Auto går i ett. De møter opp på jobb klokken 08:00, går gjennom oppdateringer i bransjen og dagens gjøremål, før de setter i gang med arbeidet som ofte består av en god del mekking, garantisaker og reklamasjoner. En miks som er midt i blinken for jentene.
– Vi kunne ikke tenkt oss å sitte i ro en hel dag. Vi har litt makk i kroppen, så hadde vi sittet på et kontor hadde vi blitt gale.
– Gir mestringsfølelse
Den største forskjellen fra skolebenken er alt det praktiske arbeidet, og at man ikke har en lærer å forholde seg til, mener Ida. De har ingen som står over skulderen og forteller nøyaktig hva de skal gjøre, og må finne ut av ting selv.
– Man er litt redd for å gjøre feil eller ødelegge noe, men det går heldigvis over etterhvert som man blir tryggere i oppgavene sine. Nå er det bare gøy at de stoler på oss og gir oss tillit, det gir oss mestringsfølelse.
Jentene gikk teknologi- og industrifag og fortsatte videre på kjøretøylinja. I september er Ida ferdig med lærlingetiden, mens Viktoria har ett år igjen. I tillegg til å ha samme utdanning og lærested, er de oppvokst i Steigen og har vært sikre på sin yrkesretning i flere år. De kommer nemlig begge fra bilentusiastiske familier.
Ida tror farens interesse for gamle amerikanske biler har vært med å påvirke både henne og storesøsteren til å velge bilfag. Nå er de kolleger, hvor den ene jobber med kunder
og den andre med bil. For Viktoria var det storebroren som inspirerte henne, da hun ofte ble med i garasjen for å mekke. Også han har en fortid hos Sulland.
Et mannsdominert yrke
Ida og Viktoria er klare over at de har valgt et litt utradisjonelt yrke til jenter å være. Med mange tunge løft kan jobben til tider være fysisk krevende, men bortsett fra det har de bare positive erfaringer. Samtidig vet de at det for mange kan føles trygt å velge noe mer tradisjonelt når man skal velge studieretning, og til de har Viktoria en klar oppfordring.
– Ikke hør på de som forteller deg at du skal velge en annen retning. Jeg opplevde fordommer mot å utdanne meg som bilmekaniker fordi jeg var jente, men husk at det er ditt valg og at du skal gjøre det du selv vil. Det er jo du som skal jobbe med det, ikke dem.
Ida er enig, og forteller at det også er vanlig å velge det samme som vennegjengen, selv om man har andre interesser. Ofte er det fordi man ikke vil starte på en linje alene, men selv mener hun at det ikke er så skummelt som man skal ha det til. De ble begge fort kjent med klassekameratene og kom seg gjennom skolehverdagen uten problemer, akkurat som hos Sulland.
– Både skolen og jobben har vært flinke med å ta oss inn i varmen. Med kollegaene våre gjør vi mye utenfor arbeidstid også. Vi har vært på alt fra bowling til test-and-drive hvor vi tester nye biler og spiser middag, og hatt sommeravslutning med RIB-tur i Saltstraumen. Det er gøy, men også veldig viktig for arbeidsmiljøet.
Vil du bli lærling?
Lærlingetiden byr på nye oppgaver og mye god erfaring du kan ta med deg videre inn i arbeidslivet. Ida og Viktoria har funnet seg godt til rette på sin nye arbeidsplass, og det blir spennende å se hvor de ender opp etter lærlingetiden. Hvis du er interessert i å lese mer om hva det å være lærling innebærer, eller ønsker å vite hvordan du kan søke kan du trykke her!